Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Više o upotrebi kolačića pročitajte ovdje. Sve informacije o zaštiti osobnih podataka pročitajte ovdje.
Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola uključena je u projekt Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj.Sudionici u navedenom hvalevrijednom projektu su profesori savjetnici ,Anita Car dipl. ing. preh. teh. i Davor Hostić , dipl. ing., univ. spec. nutr. , koji su zaduženi za istraživanje kroz ankete za Varaždinsku županiju.
O čemu se radi u projektu? Pročitajte u tekstu preuzetom iz službenih stranica HAPIH-a.
Ako imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti aktivni sudionik prvog Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj,prijavite se na link.
Kao nagradu za sudjelovanje u istraživanju dobit ćete povratnu, personaliziranu informaciju o prehrambenim navikama Vašeg djeteta, kao i brošuru s preporukama za pravilnu prehranu koju je izradio tim stručnjaka i nutricionista, a koja Vam može poslužiti kao relevantan izvor informacija i svojevrsni vodič za prehranu Vašeg djeteta.
Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s partnerima, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, u rujnu je krenula s prikupljanjem podataka o prehrambenim navikama djece na području cijele Hrvatske. Istraživanje se provodi sukladno europskoj metodologiji te će dobiveni podaci biti usporedivi sa ostalim EU zemljama, a trajat će godinu dana, kako bi se prikupili podaci o konzumaciji sezonske hrane i specifičnosti prehrane tijekom svakog godišnjeg doba.
„Ono po čemu se ovo istraživanje razlikuje od ostalih istraživanja o prehrambenim navikama je standardizirana EU metodologija koja podrazumijeva prikupljanje podataka o količini konzumirane hrane na individualnoj razini. Npr. ukoliko ste djetetu servirali 2dl mlijeka, a 1dl isipali u sudoper, upravo ćete taj podatak upisati u dnevnik prehrane. Osim toga, prikupljaju se i svi dodatni podaci o konzumiranoj hrani: način na koji je pripremljena, gdje su nabavljene namirnice, o vrsti ambalaže, vremenu, mjestu i prigodi konzumiranja hrane… Kao takvi oni su jedinstveni i visoko vrijedni,“ ističe voditeljica istraživanja, dr.sc. Darja Sokolić iz HAPIH-a.
„Iako podatke primarno prikupljamo u svrhu što bolje procjene rizika podrijetlom iz hrane, odnosno kako bi dobili konkretan podatak koliki je unos pojedinih namirnica pa posljedično i sam potencijalni rizik za dijete, oni će nakon objave biti javno dostupni i moći biti od koristi široj akademskoj zajednici, s ciljem osiguranja zdravlja ove najranjivije dobne populacije. Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu prehranu, epidemiolozima – za stavljanje u odnos s prevalencijom pojedinih bolesti, ali i industriji s ciljem prilagođavanja asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i zahtjevima tržišta,“ zaključuje doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a.
Prijaviti se možete ispunjavanjem slijedećeg obrasca (https://www.hah.hr/poziv-za-sudjelovanje-u-prvom-nacionalnom-istrazivanju-prehrambenih-navika-dojencadi-i-djece-do-9-godina/obrazac-za-prijavu/ ) ili nas kontaktirajte na broj 099 384 9910 (nazovite, pošaljite SMS, Viber ili WhatsApp poruku) kako bismo Vas uputili u daljnje korake.